קטגוריות חיפוש, שאלות ותשובות

יש לי שאלה חשובה
ביום חמישי בערב נשקלתי במשקל 61.5
וביום שישי שבת אכלתי כמויות עצומות של אוכל.
היום נשקלתי בבוקר 65.5

האם נגרם לי נזק בלתי הפיך מהזלילה בשישי שבת?

בדיוק 4 קילו עליתי

האם זה אומר שאכלתי שישי שבת מעל 20 אלף קלוריות?

איך אני אוריד את ה 4 קילו שעליתי בשישי שבת?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

למענה על השאלה אתייחס ב 2 היבטים

משקל אינו רק מסת הגוף, כלומר רק השומן, השרירים והעצם המרכיבים את גופנו אלא מושפע גם מגורמים נוספים, חלק מזה זה שארית האוכל במערכת העיכול ושארית הנוזלים.

כלומר, אם אשתה עכשיו 2 ליטר מים שאינם תורמים קלוריות כלל אעלה במשקלי 2 ק"ג עד שהגוף יפטר מכמות המים העודפת דרך מתן שתן.

ההיבט הנוסף והחשוב יותר הוא תיאור צורת האכילה במהלך סוף השבוע, תיאור אכילת 'כמויות עצומות' וזלילה' דורש התייחסות מקצועית, ולכן מומלצת פנייה לאיש מקצוע מתאים שיבחן יחד איתך ממה נובעת צורת האכילה שאת מתארת וכיצד נעשתה

מומלץ לפנות לדיאטנית קלינית לאבחון ומתן הנחיות לשינוי והטמעת הרגלי אכילה בריאים ומאוזנים בהתאם לאורח החיים.

שלום.
רציתי להתייעץ לגבי סוג הטיפול שאני צריכה והאופן בו זה יתבצע.
אני שנתיים וחצי לאחר סיום של טיפול של שנה וחצי בהפרעת אכילה מסוג בולימיה נורבוזה(לא בטוחה שזאת האבחנה המדוייקת כי בזמנו לא כל כך התעניינתי בכותרת, אבל נדמה לי שזאת הייתה האבחנה. לא סיימתי לגמרי את התהליך אבל מסיבות שונות הוא הסתיים בכל זאת) בכל מקרה, במשך שנתיים וחצי התמודדתי בהצלחה עם הסימפטומים וכן עם כל הפן הרגשי והנפשי של זה, אבל בחודשים האחרונים יש לי רגרסיה בשני הדברים ( תופעות של ההפרעה(בולמוסים,צומות, פעילות מפצה אבל ב"ה ללא הקאות)+ הצפה רגשית חזקה של דברים מהעבר בשילוב עם דברים מההווה שלפעמים מובילה לפגיעה עצמית שאינה מסכנת חיים) ודברים חדשים שמופיעים כגון: קוצרי נשימה, חרדות, הזעת יתר, ומשהו שאני לא יודעת להגדיר אותו- מעין ניתוקים כאלה מהמציאות לכמה שניות. רציתי לשאול כמה דברים:
א. האם הדברים הנוספים קשורים או שזה עניין אחר לגמרי? האם יכול להיות שאני מגזימה ולא מדובר בחזרה להפרעה אלא בסתם הרגלים לא טובים כמו שיש לכל אחד לפעמים?
האם ליחס להם חשיבות או שאני סתם לחוצה כי זה מופיע כל הדברים יחד?
ב. האם הטיפול הנכון הוא שוב מרפאה או שבגיל ובמצב הנוכחי כדאי לפנות לאפיק אחר?
ג. אם הפתרון הוא מרפאה- האם יש אפשרות לפנות ישירות למרפאה בלי קופ"ח? אנחנו גרים במקום קטן ואני רוצה שכמה שפחות אנשים ידעו על כך.
ד. האם בגיל 21 עדיין מחייבים שההורים יהיו חלק מהתהליל או שאפשר לעשות את זה לבד?
ה. הטיפול בגיל הזה הוא במרפאה להפרעות אכילה או במרפאה להפרעות נפשיות?
ו. מהו אופן הטיפול? טיפול מסוג אחד או כמה? איזה סוגי טיפול? כמה זה עולה? באיזה ימים אפשר להגיע? האם אפשר להגיע אחה"צ/ ערב? מה יקרה אם לא אטפל בזה? יכול להיות שזאת פשוט תקופה לא טובה שתעבור מעצמה?
האם יש *רופא* שניתן להתייעץ איתו לפני החלטה על טיפול/ לא טיפול? (לא פקידת קבלה) האם יש המלצות מקדימות לדברים שניתן לעשות בינתיים כדי לאזן את המצב? (הבנתי שתהליך הקליטה לטיפול לוקח הרבה זמן ואני חוששת מהתדרדרות למצב הקודם) האם יש אפשרות לשלם במחיר של הקופה אבל לא דרך הקופה כדי שהורי לא ידעו על הטיפול?

תודה רבה וסליחה על כל השאלות.

מקווה שזה באמת המקום המתאים ושלא בזבזתי את הזמן שלכם.
מאוד מתנצלת אם כן.

iconDoctorRound
ציפי בורנשטיין

בוקר טוב,

ממליצה לפונה היקרה לפנות למרפאת הפרעות אכילה בטלפון 073-3398126

כדאי להתחיל אינטייק מסודר ולהתחיל טיפול שהמצב לא ייצא משליטה.

מעל גיל 18 אין מחויבות של שיתוף ההורים בתהליך.

בהצלחה,

שלום,

יש אפשרות לאבחן הרעלת מים בבדיקת שתן שגרתית (לא בתרבית שנשלחת למעבדה)?

תודה,

iconDoctorRound
רונן ליבסטר

מים אינם רעילים, ולכן המושג "הרעלת מים" אינו נכון. אם כוונתך לשתייה מופרזת של מים, האבחנה נעשית, אכן, ע"י בדיקת דם ושתן.

שלום,

אני בגיל 40+עם הרבה עודף משקל ניסיתי ואני עוד מנסה לרדת במשקל .
כשאני עושה דיאטה ומתחילה לראות תוצאות אני מקבלת צמרמורות ולא יכולה להתחמם בכל עונות השנה אני ממש סובלת מזה …
מישהוא יכול להגיד לי איך אני יכולה לעזור לעצמי?
כששאלתי לרופא משפחה שהוא גם ירד במשקל הוא מראה לי שהוא גם עומד ליד הסקה כל היום והוא לא יכול לעזור ….

בתודה מראש ומחכה לתשובה !

iconDoctorRound
מומחי המרכז הרפואי מעיני הישועה

תחושת קור היא תופעה מוכרת באנשים היורדים במשקל. שני האמצעים היעילים להתמודד עם התופעה הם פעילות גופנית אינטנסיבית ולבוש חם יותר.

אין הסבר טוב לתופעה. היא אינה חולפת עם הזמן אולם תחושת הקור מתמתנת.

שלום,
לגבי תוספי מזון, האם אפשר חופשי לקחת? והאם זה מועיל?
כרגע אני לוקחת חומצה פולית בהמלצת הרופא.
והמליצו לי (לא רופא) לקחת אומגה 3.
האם אפשרי לקחת יחד?
ובכללי, האם יש תוספי תזונה שאסור או שלא מומלץ לשלב?

תודה רבה!

iconDoctorRound
מומחי המרכז הרפואי מעיני הישועה

שלום,

אנשים בריאים האוכלים בצורה מסודרת דיאטה מגוונת הכוללת ירקות ,מוצרי חלב, 3-4 ביצים בשבוע, מנה או שתיים בשבוע של דג ו/או עוף , אינם זקוקים לתוספי מזון. הנטייה של אנשים בריאים לאכול תוספי מזון נובעת מהתעמולה המסחרית  שכל מטרתה להרוויח כסף.

תוספי מזון נדרשים במקרים חריגים בלבד. למשל לנשים בהיריון מומלץ ליטול חומצה פולית. אין כל צורך בה לגברים או נשים שאינן בהיריון.  אנשים השומרים על דיאטה טבעונית חייבים לבחור תוספי מזון כדי שיבטיחו לעצמם כמות מספקת של אבות המזון וויטאמינים ומינרלים שלא תמיד קיימים במזון שהם אוכלים.

חולים במחלות מעיים הסובלים מהפרעות בספיגה חייבים, לעיתים ליטול תוספי מזון בעיקר וויטאמינים .

שלום,

כאם לשישה ילדים שמשתדלת במידת האפשר להתאים את הארוחות שלהם לדרישות הבריאות, האם יש המלצות מיוחדות לתזונה בקיץ עבור הילדים?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

שלום רב ,

תקופת הקיץ והחופש הגדול בדרך כלל גורמים לשיבוש סדר היום בקרב הילדים שכולל בין השאר את נושא התזונה הנכונה. הדבר מהווה אתגר עבור ההורים, שרוצים להמשיך ולהעניק לילדיהם תזונה בריאה ומאוזנת. הנה כמה טיפים יעילים בנושא :

המלצת הדיאטנית
"כאשר הילד בוחר בגלידה – יש להעדיף גלידות יוגורט וארטיק קרח על פני גלידות המכילות הרבה שוקולד וסוכריות.
גם בגלידות על בסיס חלב יש ערך תזונתי רב שמכיל חלבון וסידן"

<strong>פירות וירקות</strong>
הקיץ מזמן לנו שפע של פירות טעימים, מזינים ומפתים. דווקא בתקופה זו, בה ישנה נטייה בקרב הילדים להרבות באכילת חטיפים, ממתקים, שלגונים ועוד, כדאי להציע לילדים ממגוון הפירות והירקות הקיימים. ירקות ופירות מכילים ויטמינים ומינרלים החיוניים לתפקודו התקין של הגוף.  את הירקות והפירות, מומלץ לצרוך בקליפתם ולשלבם בכל ארוחה במהלך היום.

&nbsp;

חשוב לציין כי פירות מכילים הרבה סוכר, לכן כדאי להגביל את כמות הפירות לשלושה ביום.
ניתן להשאיר במקום בולט במטבח קערת פירות וירקות שתאפשר לילדים לבחור ירקפרי בכל הזדמנות ,ובכך למנוע מהם "נשנושים" מיותרים.
ארוחות מסודרות
למרות שזה קיץ וחופש, והשגרה משתנה מיום ליום, יש לעשות השתדלות לתחום את הארוחות. אכילת ארוחה אחת ביום לפחות, בהשתתפות כל בני המשפחה, כבר תהווה איזשהו בסיס לסדר במהלך היום-יום. זוהי גם הזדמנות לשבת יחד עם הילדים, לנהל שיחה ולהתעניין במה שעבר על הילד במשך היום.

חשוב להקפיד על שתייה מרובה. השתייה המומלצת היא מים ויש להעדיפה על פני מיצים, תרכיזים ומשקאות מוגזים.

החטיף היומי
כדאי להחליט על חטיף אחד ליום. כאשר הילד בוחר בגלידה – יש להעדיף גלידות יוגורט וארטיק קרח על פני גלידות המכילות הרבה שוקולד וסוכריות. גם בגלידות על בסיס חלב יש ערך תזונתי רב שמכיל חלבון וסידן.

שלום,

אני אוכלת קרח בכמויות גדולות האם זה מזיק לבריאות?

אני בת 65. תודה.

iconDoctorRound
מומחי המרכז הרפואי מעיני הישועה

אין כל נזק באכילת קרח. הוא מתחמם במהירות ונמס בקיבה. כך שאכילת קרח היא למעשה שתיית מים.

יש לזכור ,עם זאת, כי שתיית מים מופרזת עלולה להוריד את ריכוז המלחים בגוף. לגוף יש מנגנון מורכב  על מנת לשמור על ריכוז המלחים בגבולות צרים למדי.

שתייה מופרזת ,מעל לכמות שהכליות יכולות לטפל בה, גורמת לעיתים לירידה בריכוז הנתרן בדם ולתופעות כמו סחרחורת , בלבול ואף לתופעות קשות יותר ומסוכנות, אם לא מאבחנים את ההפרעה ולא מונעים שתייה.

שלום, יש שפע של מידע לגבי הצורך להרבות בשתייה בקיץ, כתבות הנחיות וכו' כאשר חלק ממנו מתפרסם (לפעמים בלי שמציינים זאת, אבל זה שקוף) על ידי חברות שמשווקות מים לסוגיהם בבקבוקים או במתקנים. לכן אשמח להמלצה מפי רופא (שאינו בעל אינטרסים) כמה מים אדם צריך לשתות בקיץ? האם כמות המים המומלצת בקיץ צריכה להיות רבה יותר מאשר בחורף? האם צריך לדאוג להזכיר לילדים לשתות או שניתן לסמוך על תחושת הצמא שלהם? כמו כן לגבי תינוק בימים ממש חמים, האם מומלץ להוסיף שתייה לתינוק בן מספר חודשים, מלבד המזון הרגיל (הנקה או תחליף חלב)? אם לתאומים
iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי
הקיץ המאופיין בטמפרטורות גבוהות יותר, גורם לאובדן מים מוגבר יותר מגוף האדם ע״י אידוי לסביבה.לכן, בימי הקיץ מומלץ להרבות בשתייה יחסית לחורף. ילדים נוטים לשכוח לשתות ולכן, כימים החמים ואף בטיולים יש להזכיר להם לשתות. מעקב אחרי כמות השתייה מתאפשר בבית בעזרת מעקב אחרי כמויות ההפרשה. ילד שמפריש אחת לשעה עד ארבע שעות קרוב לוודאי שותה מספיק. לגבי תינוקות- בימים ממש חמים ניתן לשקול להוסיף מעט מים.

שלום,

ברצוני לברר אם שמן זית מזיק או מועיל לבריאות. שמעתי גם שמומלץ לשתות אותו,

האם זה נכון?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

שמן הזית סגולות בריאותיות רבות שהוכחו במחקרים מצטברים: הוא עשיר בשומן חד בלתי רווי ובחומצה אולאית התורמים להורדת גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם. כמו כן הוא מכיל ויטמין פוליפנולים ונוגדי חמצון רבים שהם בעלי השפעות אנטי דלקתיות המיטיבות עם חולים במחלות שונות כמו סוכרת, לחץ דם, דלקות מפרקים ואסתמה.

נוסף על כך, רכיבים אלו קשורים גם במניעה של סוגי סרטן שונים וכן בהגנה מאלצהיימר ומפגיעה קוגניטיבית הקשורה לגיל. איכותו של שמן הזית מושפעת מכל שלב בהפקתו, וככל שהשמן מעובד פחות, כך הוא נחשב לאיכותי יותר, טעים יותר ובעל תועלות בריאותיות גדולות יותר.

השמן האיכותי ביותר נקרא ״כתית מעולה״, אחריו ממותג ה׳׳כתית" ולבסוף מגיע שמן הזית ה׳׳מזוכך״.

כדי להצליח לבחור את סוגי שמן הזית שיספקו את מרב היתרונות, יש לקרוא את המידע המצוין על גבי תווית המוצר, וכמובן עדיף לבחור שמן שהופק בכבישה קרה "כתית מעולה", כיוון שהוא האיכותי ביותר. כדאי גם לשים לב למועד פקיעת התוקף, שכן רצוי לרכוש שמן קרוב למועד הייצור ולא לקראת סיום תוקפו.

ובאשר לשאלתך האם כדאי לשתות שמן זית, התשובה היא ששמן זית כמו כל שמן אחר הוא בעל ערך קלורי גבוה, ועל כן מומלץ לשלב אותו במתינות ובהיגיון בתפריט היומי ולא לצרוך כמויות מופרזות.

ניתן ורצוי להשתמש בשמן זית להכנת תבשילים ותיבול סלטים, אך בגבול ובמידה,וכן כפית אחת של שמן זית בבוקר (ולא יותר) על קיבה ריקה, יכולה בהחלט לסייע לפעילות מעיים תקינה.

שלום,

עונת פרות הקיץ בפתח.
לאחרונה שמעתי שיש מחקר חדש שמצא שחולי סוכרת לא צריכים להגביל את צריכת הפירות שלהם. אני בן 64 ולפני כשנתיים איבחנו אצלי סוכרת מסוג מאוד קשה לי עם הדיאטה, וכמי שאוהב ואוכל הרבה פירות קשה לי במיוחד לגבי הגבלת הפירות. האם בעקבות המחקר החדש אנו הסוכרתיים יכולים לאכול יותר פרות?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

אכן יצא מחקר שפורסם במרץ 2013 בכתב העת nutritionjournal אשר העלה את השאלה האם יש מקום להגבלה של אכילת פירותב חולי סוכרת סוג 2 .

במחקר חולקו 63 משתתפים ל-2 קבוצות, כקבוצה אחת הוגבלה צריכת הפרות לעד מנות פרי ביום ואילו בקבוצה השנייה יכלו המשתתפים לאכול לפחות מנות פרי ביום.

בתוצאות המחקר כל משתתפי המחקר חוו ירידה במשקל ושיפור במדדי איזון הסוכרת ללא הבדל בין הקבוצות.

כאשר מתייחסים למחקר זה בפרט ולמחקרים ותוצאותיהם בכלל יש לבחון את הנושא בצורה מעמיקה. כל משתתפי המחקר ביצעו פעילות גופנית, כל משתתפי המחקר היו בטיפול תזונתי אצל איש מקצועי לאורך המחקר כולו וחוו ירידה כמשקל. לירידה במשקל
השפעה מיטיבה על איזון סוכרת. תוצאות המחקר מתייחסות לאיזון הסוכר כאשר אינן מתייחסות למצב השומנים בדם וכידוע עודף פרוקטוז (סוכר הפירות) בתפריט יכול בהחלט לגרום אצל חלק מהאנשים לעלייה ברמותהטריגליצרידים (שומניםבדם).
בנוסף לכך משתתפי המחקר דיווחו בצורה מאוד מדויקת על כמות מנות הפרי (גודלוסוג) וצרכו רק פרות טריים בשלמותם (ללא מיצי פירות וללא פרות מסוכרים).
<strong>ולכן המלצתי היא, כי מתוך מחקר בודד לא ניתן להגיע למסקנות והמלצות כלליות לאוכלוסיה וכדאי לפנות לדיאטנית קלינית אשר מתמחה בטיפול תזונתי בסוכרת ולבדוק יחד עמה בהתאם לבדיקות ולאיזון הפרטי שלך באם ניתן לשלב יותר פירות בתפריט היומי. התקופה אכן מתאימה בעומדנו מול אתגרי פרות הקיץ.</strong>

שלום,

האם ארוחת בוקר היא באמת כה הכרחית?
תמיד מדגישים את החשיבות של ארוחת בוקר, לבריאות בכלל וגם לחיוניות ולשובע ולמניעת השמנה. מטבעי אני טיפוס שלא זקוק לאוכל בבוקר, וארוחת הבוקר ממש מיותרת מבחינתי. אני יכולה להסתדר מעולה עד הצהרים עם קפה ופרי או חטיף (דלי קלוריות). הבעיות שלי עם אוכל הן בעיקר בשעות אחה״צ כשאני חוזרת מהעבודה, ובערב. אני סובלת מעודף
משקל ומבחינתי הקלוריות של ארוחת הבוקר ממש מיותרות וחבל.
אז האם אפשר לוותר על ארוחת הבוקר?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

רבות דובר ונחקר אודות יתרונות אכילת ארוחת בוקר. ילדים ומבוגרים כאחד שאוכלים ארוחת מדד מסת גוף BMI בוקר בריאה, הם בעלי נמוך יותר מאלו שמדלגים על ארוחת בוקר.

אחת הסיבות לכך יכולה להיות העובדה שתכולת ארוחת בוקר מאוזנת יכולה להפחית את התיאבון במשך היום. לרבים נראה לכאורה שדילוג על ארוחת הבוקר יכול לחסוך קלוריות, אך בפועל,
נראה שזה מוביל לתוצאה ההפוכה שהיא אכילה מופרזת בארוחות הצהריים והערב. וזו אכן התשובה לשאלתך כי רצוי מאוד לאכול ארוחת בוקר ולא לדלג עליה.
מתוך שאלתך אני מבינה כי אינך אוהבת ארוחות בוקר גדולות ועמוסות אך אין בכך הכרח. ניתן
בהחלט להפיק את היתרון של ארוחת בוקר כארוחה קלה, לדוגמא:
קרקרים מדגנים מלאים א 2ו 3- פריכיות אורז מלא
חצי כוס חלב
כפות אבוקדו
כף גדושה טחינה משומשום מלא,
ירק טרי
1/2 כוס חלב
3-2 כפות שיבולת שועל (קוואקר)
2ו 3- כפות סולת או כוס חלב
חצי כוס דגני בוקר מלאים
בננה חתוכהלקוביות (או פרי אחר). או: גביע יוגורט, פירות חתוכים
שקדים או אגוזים טבעיים
ניתן להתייעץ עם דיאטנית קלינית במסגרת הקהילה על מנת לבנות יחד עמה תפריט מאוזן ומותאם אישית.

שלום רב,

אני נמצאת בתהליך של בדיקת שתן(חשד לדלקת).קיבלי תשובה חלקית(תשובה של בדיקת תרבית עדיין לא התקבלה)אך נמצאו 500 לאוקוציטים ליח' מדידה(נראה לי מדאיג).
רופא המשפחה צייד אותי בשקית מונורול ,אותה אוכל לקחת הערב לפני שינה.האם להתחיל בטיפול לפני קבלת תוצאות התרבית?

ידוע לי שרצוי לייצר סביב חומצית בקיבה ובשלפוחית במצב של דלקת-אילו ירקות ופירות מייצרים סביבה כזו?
אשמח לקבל תשובה מרופא,

והמון תודה מראש

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

ככלל לא מקובל לטפל באנטיביוטיקה כאשר אין חום ואין תוצאות של תרבית.

עדיף להמתין לזיהוי החיידק ואפיון הרגישות לאנטיביוטיקה, להחמצת שתן אפשר לאכול חמוציות.

שלום,
אני אמא ל-9 ילדים ב"ה
יש לי ילד שיהיה בעוד חודשיים בן 4 – שלא אוכל שום אוכל מבושל מאז שהפסקתי לטחון לו, לפעמים הוא כן מסכים לאכול פסטה עם שניצל תירס או שניצל עוף אבל רק לפעמים!
יש ימים שהוא לא אוכל ממש כלום וכל אחר הצהריים הוא עצבני ומכל דבר בוכה וכל הזמן מחפש תחליפים מה לאכול כגון וופלים בסקוויטים וכו'
אין לי כבר כוח !!! מה עושים ?

iconDoctorRound
רעות פלהנדלר

עצתי היא להמשיך להציע לבנך את האוכל אותו את מבשלת לכל בני ביתך אך לשים דגש על כך שתמיד בארוחה יהיה גם עבורו משהו שאוהב לאכול, לתת לו את האפשרות לבחור מבין כל המאכלים, לא ללחוץ , רק להציע.

לא לתת לו לאכול ממתקים כתחליף לארוחות כך שיפתח רעב לקראת הארוחות.

כאשר בנך יבין שאת אינך עושה עניין מכך שלא אוכל לפי הציפיות, הוא יתחיל לאכול מתוך רעב אמיתי
כמובן שתמיד כדאי  לגשת לדיאטנית על מנת לבדוק את מדדי הגדילה שלו, ולוודא שהבררנות אינה פוגעת בהתפתחות שלו.

בהצלחה !

שלום,

האם דיאטת HCG באמת עובדת ובמידה וכן האם היא מסוכנת לגברים
תודה!!!

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

<strong>משרד הבריאות מזהיר מפני שימוש בדיאטה זו, להלן ציטוט:</strong>

לאחרונה נפוצה בציבור תופעה של צריכת תפריטי דיאטות דלות מאוד באנרגיה (פחות מ-500 קלוריות ליממה). תפריטים אלה מלווים לרוב בשימוש בתוסף תזונה, המתיימר לגרום לירידה בתיאבון ולירידה במשקל. דיאטה זו מסוכנת לבריאות והציבור הרחב מוזהר מפניה. להלן מספר נקודות חשובות בנושא:
<ul>
<li>תוסף התזונה שהוזכר נמכר כתרסיס או טיפות, והוא מהווה כביכול חיקוי 'צמחי' להורמון מסוג HCG. הורמון זה מיוצר על-ידי הגוף בתקופת ההיריון, ומשמש בעיקר כתרופת מרשם בטיפול באי-פריון אצל נשים. בתוסף התזונה המשווק על-ידי החברות השונות בישראל, לא אמור להיות חומר פעיל או הורמון ביולוגי אלא חומרים המופקים מצמחי מאכל כמו אצות.</li>
<li>משווקי תוספי התזונה הללו מבטיחים הבטחות שווא לציבור כמו "הפתרון המלא לבעיית עודף המשקל", "שינוי מנגנון חילוף החומרים וחיסול מאגרי השומן המיותר בגוף", ו"איתחול מחדש של הגוף". המשווקים את המוצרים הללו טוענים כי הדיאטה היא "טבעית", "אינה פוגעת בגוף", "לא מפרקת רקמת שריר אלא שומן עודף". לכל הטענות הללו אין כל ביסוס מדעי והן מוליכות את הציבור שולל. יתרה מכך, הדיאטות האלה מבוססות על אימוץ משטרי תזונה קיצוניים ודלים מאוד בקלוריות, אשר צריכה שלהם גורמת לנזקים לבריאות.</li>
</ul>
<strong>"דיאטות בזק" או מה שמכונה "דיאטות כאסח", עם או בלי שימוש בתוספי תזונה למיניהם, גורמת לתופעות לוואי ולפגיעה במערכות שונות בגוף עד כדי סיכון חיים ומוות.</strong>

בהתאם להמלצות משרד הבריאות הישראלי וארגוני הבריאות המובילים בעולם, הדרך הסבירה והבריאה לירידה במשקל כוללת תפריט מאוזן, ביצוע פעילות גופנית סדירה וקביעת יעדים ראליים למשקל החדש. להרכבת תפריט מאוזן מומלץ להיוועץ בדיאטנית קלינית מוסמכת, בעלת תעודת הכרה במעמד מטעם משרד הבריאות.

משרד הבריאות, בדומה לגופים מקבילים בעולם, מייעץ לאנשי המקצוע העוסקים בתחום, להנחות את המטופלים שלא להשתמש בדיאטה זו ודומות לה.

שלום,

בני בן ה 5 אינו אכלן גדול בלשון המעטה אך בעיקר מדאיגה אותי העובדה שאינו מוכן להתקרב לכל מה שקשור לפירות או ירקות (אף לא לגלידה עם חתיכות פרי, מרקים או מיצי פירות שניכר בהם הפרי וכו') הדבר הגיע לידי כך שינו מוכן לשבת ליד השולחן בקרבת צלחת עם פרי או ירק או אפילו לגעת בפרי חתוך.
ההתנזרות הזו החלה מגיל קטן מאד ולא נראה כל שיפור עם הגיל במהלך השנים ניסיתי לגרום לו גם בטוב וגם ברע לטעום לפחות חלק מסוגי הפירות (כגון פירות קיץ) אך הדבר לא הועיל כלל.
יש לציין שהאחים שמעליו ומתחתיו כן אוהבים פירות וירקות ויש מודעות גבוהה בבית לתזונה נכונה ובריאה.
שאלתי היא האם לפנות לעזרה מקצועית, או להמתין בסבלנות שהתופעה תחלוף עם הגיל?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

שלום רב ,
מתוך הדברים שלך אני מבינה כי קיימת מודעות בביתכם לתזונה מאוזנת ובריאה וכי נושא זה הוא בעל  חשיבות עבורך – נהדר.

אתייחס כעת לשאלה עצמה  – מה עושים כאשר ילד מסרב בכל תוקף לאכול פירות או ירקות וכל המאמצים שלנו כמו שתיארת ב"טוב וברע" לא הניבו תוצאות.

<strong>המלצת הדיאטנית</strong>
<strong>"המשיכי להכין ולהציע פירות וירקות לכלל הילדים בבית באופן ענייניי ,אל תשכנעי , ואל תרבי במילים. להורים תפקיד חשוב  בהגשת והנגשת המזון הבריא כאשר הילדים בוחרים מתוך המזון המוצע."</strong>

יש לציין  כי לדוגמא אישית של ההורים בצריכת מזונות השפעה משמעותית על הרגלי האכילה של הילדים – הוה אומר: הילדים לרב מחקים את התנהגות ההורים בתחומים רבים כך גם בהרגלי האכילה.
ישנם מקרים בהם ילד חש לרב באופן בלתי מודע כי נושא מסויים הינו בעל חשיבות עבור אחד ההורים וכי ניתן להשיג תשומת לב מיוחד ע"י אכילת / אי אכילת מזונות מסוימים – זה יכול להיות בשר /דגים /ממתקים ובמקרה המדובר פירות וירקות . העיסוק המוגבר בנושא כרוך בקבלת תשומת לב שלילית או חיובית.
ועל כן המלצתי לך אמא יקרה היא : המשיכי להכין ולהציע פירות וירקות לכלל הילדים בבית באופן ענייניי ,אל תשכנעי , ואל תרבי במילים. להורים תפקיד חשוב  בהגשת והנגשת המזון הבריא כאשר הילדים בוחרים מתוך המזון המוצע.

כמוכן תמיד ניתן לגשת לקבל ייעוץ תזונתי באופן פרטני על מנת לבדוק באם הגדילה תקינה ואם יש לשקול נטילת תוסף תזונה.

הרבה הצלחה

מה מומלץ לאכול בהריון? מאילו מזונות יש להימנע ?מהי תוספת המשקל הרצויה ואילו תוספי תזונה כדאי ליטול?

iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי

תקופת  ההריון  היא תקופה מיוחדת מאוד בחיי האישה. זו היא התחלה חדשה במעגל החיים. במהלך ההריון  ניזון העובר המתפתח מדמה של אמו המעשיר אותו, דרך השלייה, בחומרי בניין חיוניים הדרושים לתהליך גדילתו. מכאן ניתן להבין מדוע חיוני כל כך שתזונת האם תהיה איכותית בכדי לספק לעובר המתפתח את כל אותם החומרים להם הוא זקוק, תוך מניעת התדלדלות אותם החומרים בגופה שלה, דבר שעלול לפגוע גם בעובר.
בנוסף להתייחסות אל הרחם כאל מקלט שמגן על העובר ומזין אותו, הרחם מהווה את הסביבה הראשונה אליה נחשף העובר, וממנה הוא לומד על ההישרדות בעולם. איננו זוכרים דבר מתקופת השהות ברחם, אך גופנו זוכר היטב: ככל הנראה הסביבה ברחם משפיעה מאוד על המצב הבריאותי שלנו בעתיד. ההבנה הגדלה והולכת על הקשר הזה הולידה תחום מחקרי חדש המנסה להבין את המקור העוברי למחלות בבגרות.
במחקרים שנעשו בתחום זה נמצא קשר בין מצבים או מחלות בבגרות, לבריאות או לתזונה לקויה של האם במהלך ההריון.

 

מהי התיאוריה ?
על פי התיאוריה של פרופ' ברקר, העובר המתפתח אוסף רמזים מהרחם על העולם אליו יוולד. למשל, אם העובר מקבל תזונה מוגבלת (במצבים של רעב או בדיאטה חסרה של האם), תאי גופו ינצלו טוב יותר את הרכיבים התזונתיים שהם מקבלים ותכונה זו תישאר מוטבעת בהם. כתוצאה מכך, הגוף ינצל היטב ויאחסן ביעילות את השומן שהוא מקבל מהמזון, התאמה שתעזור לתינוק לשרוד בתנאי הרעב הקשים שבחוץ. אולם, בסביבה כמו שלנו, בה יש אוכל עתיר שומן וסוכר בשפע, הנטייה לאגור שומן, שהייתה כל כך חיונית ברחם, מציבה את הילד בסיכון מוגבר להשמנה.

מה עם ילדים לאמהות עם עודף משקל?
נשים בעלות עודף משקל משמעותי נמצאות בסיכון מוגבר לפתח סוכרת הריונית. הן מעבירות כמויות גבוהות יותר של סוכר לעוברים שלהן. עודף הסוכר גורם לעובר להפריש יותר אינסולין כדי להכניס סוכר לתוך התאים. התוצאה המיידית היא לידת תינוקות במשקל גבוה ועלייה בסיכון למומים. אותם תינוקות, בטווח הרחוק יותר, יגדלו עם סיכון מוגבר להיות מבוגרים שמנים. הנשים שבין אותם מבוגרים נמצאות בסיכון מוגבר לפתח בעצמן סוכרת הריונית.

כולם מסכימים לתיאוריה הזאת?
כמו כל תיאוריה, גם זו מעוררת מחלוקת. המתנגדים טוענים כי העובר הוא "פרזיט מושלם", הלוקח את כל מה שהוא צריך מהאם בלי קשר למצבה התזונתי. ברור שאי אפשר להאשים רק  את האמהות בכל תחלואי העולם המערבי, אך אין ספק שגם הנשים וגם ילדיהן ייהנו מבריאות אופטימלית אם ישמרו על תזונה בריאה בהמהלך החיים בכלל ובתקופת ההריון בפרט.

צריך לאכול יותר בזמן ההריון?
כל אישה בהריון זקוקה לתוספת קלוריות כדי להשיג עלייה מתאימה במשקל. העלייה במשקל במהלך ההריון נובעת מגדילת העובר, השליה ומי השפיר; מעלייה ברקמות האם כמו הרחם, הדם והנוזל הבין תאי, וכן מעלייה ברקמת השומן.

כמה באמת צריך לעלות במשקל?
התשובה  לכך תלויה במשקל האישה טרם נכנסה להריון ובגובה שלה.

ולצורך כך יש לחשב את "אינדקס מסת גוף" או – BMI .

החישוב כולל את משקל האישה טרם הכניסה להריון חלקי הגובה במטרים בריבוע.
לדוגמה, לאישה שגובהה 1.64 מ` ומשקלה לפני ההריון 58 ק"ג  אינדקס מסת הגוף הוא 21.56.

 

עכשיו הציבו את אותו המספר בנתונים הבאים:
אם ה BMI שלך הוא 19.8 ומטה (תת-משקל), מומלץ לעלות 12.5-18 ק"ג
אם ה BMI שלך הוא 19.8-25 (משקל תקין), מומלץ לעלות 11.5-16 ק"ג
אם ה BMI שלך הוא 25-29.9 (עודף משקל) מומלץ לעלות 7-11.5 ק"ג
ואם ה BMI שלך הוא 30 ומעלה (השמנה) מומלץ לעלות 5-9 ק"ג
העלייה המומלצת במשקל לאותה האישה היא של  11.5-16 ק"ג במשקל.

ההמלצה כיום היא תוספת של כ- 300 קלוריות יומיות לאישה בהריון. לכאורה מדובר בתוספת קטנה של קלוריות, אבל היא מספיקה כדי להבטיח את תוספת האנרגיה הנחוצה לתמיכה בהריון. יש אמהות שמתפתות "לאכול בשביל שניים" או להכפיל את הכמויות שהן אוכלות בדרך כלל. התוצאה ברב המקרים היא עלייה עודפת במשקל שנשארת זמן רב לאחר הלידה.

אז מה הכוונה באכילה בריאה בהריון?
הדרישה של הגוף לרוב הויטמינים והמינרלים עולה במהלך ההריון, אך התוספת הקלורית הדרושה קטנה יחסית, מה שמחייב לבחור במזונות מזינים כדי להבטיח צריכה מספקת של ויטמינים ומינרלים מבלי לאכול יותר מדי קלוריות.

  1. חומצה פולית
    מדוע היא חשובה: חיונית למניעת מומים במערכת העצבים של העובר בשלבים הראשונים של ההריון ולחלוקה תקינה של תאים במהלך ההריון כולו.
    קצובה מומלצת בהריון: 600 מיקרוגרם ביום. מומלץ ליטול תוסף שמכיל 400 מיקרוגרם כבר בשלב טרום ההריון (כשלושה חודשים לפניו), כיוון שדרושה כמות מספקת של הוויטמין הן ליצירה תקינה של ביציות והן בשלב מוקדם של ההריון, שבו נשים טרם מודעות לקיומו.
    מה כדאי לאכול: דגני בוקר מועשרים, לחמים מועשרים, ירקות עליים (תרד, עלי חרדל, רוקט, חסה, כרוב), ברוקולי, אספרגוס, תפוז וקטניות (עדשים, שעועית וכדומה).

 

2. סידן
מדוע הוא חשוב: חיוני לבניית עצמות העובר והתינוק ולשמירה על צפיפות העצם של האם.
קצובה מומלצת בהריון: 1,000 מיליגרם ביום.
מה כדאי לאכול: מוצרי חלב, סרדינים משומרים (שנאכלים עם העצמות), תאנים, שעועית צהובה וירוקה, סלרי וכרוב.

 

3. חומצות שומן אומגה
מדוע הן חשובות: חיוניות להתפתחות המוח והראייה של העובר. הגוף לא מסוגל לייצר אותן בעצמו, והמזון הוא המקור היחיד להן.
קצובה מומלצת בהריון: מומלץ לצרוך שתי מנות ( עד 340 גרם)  דג בשבוע ומזונות מהצומח שעשירים באומגה 3.
מה כדאי לאכול: דגים כמו סול, סלמון, הליבוט, בקלה, טונה וסרדינים, שמן קנולה, אגוזי מלך, זרעי פשתן טחונים וירקות ירוקים עליים.
4.  ברזל
מדוע הוא חשוב: חיוני לאספקת חמצן תקינה לגוף האם והעובר ולהתפתחות מוח העובר.
קצובה מומלצת בהריון: 27 מיליגרם ביום. לפי הנחיות משרד הבריאות מומלץ לכל אשה בהריון ליטול תוסף ברזל מהשליש השני של ההריון.
מה כדאי לאכול: בשרים (בקר, הודו ועוף), דגני בוקר מועשרים, לחמים מועשרים, קטניות (שעועית, גרגרי חומוס ועוד), זרעי דלעת ועוד.
במזונות עשירים בברזל מהצומח חיוני לשלב במנה או בארוחה מאכל עשיר בוויטמין C לשיפור ספיגת הברזל.
5. אבץ
מדוע הוא חשוב: נחוץ לחלוקה תקינה של תאים ולפעילות המערכת החיסונית.
קצובה מומלצת בהריון: 11 מיליגרם ביום.
מה כדאי לאכול: בשרים (בקר, הודו ועוף), דגים, מוצרי חלב, אגוזים וזרעים, דגנים מלאים (חיטה מלאה, שיבולת שועל) וקטניות.
6. ויטמין C
מדוע הוא חשוב: נחוץ ליצירה תקינה של חלבון הקולגן (חומר שמהווה "דבק" בין התאים), להגברת ספיגת ברזל מהמזון לדם ולהגברת יכולת המערכת החיסונית של האם.
קצובה מומלצת בהריון: 85 מיליגרם ביום.
מה כדאי לאכול: פלפל (במיוחד אדום), עגבנייה, קיווי, פירות הדר, גויאבה ומלון.

אילו מזונות כדאי להפחית בתקופת ההריון?

קפאין
שתייה מופרזת של משקאות המכילים קפאין מקושרת במספר מחקרים לירידת מים מוקדמת וללידת תינוקות במשקל לידה נמוך. קפאין במינון גבוה, עשוי לגרום להאצה בדופק האם והעובר, לערנות ממושכת ולהשתנה מרובה, העלולה להוביל לאיבוד נוזלים ומלחים חיוניים לאם ולעובר.

ההמלצות המעודכנות עומדות על צריכה של עד 300 מ"ג ליום, שלא הראתה השפעה ולא מסכנת את העובר.

אלכוהול
נספג במהירות לדם, עובר את השלייה ומגיע לעובר.
אלכוהול משפיע על העובר גם בשלבי ההריון ההתחלתיים, כשלפעמים האישה עדיין אינה יודעת שהיא בהריון.
לא ידוע מהי כמות האלכוהול המינימאלית הבטוחה, וחשיפה לאלכוהול יכולה לגרום למגוון פגיעות בעובר. לפיכך, ארגון הבריאות העולמי ממליץ כי בהעדר הוכחות אחרות, כדאי לכל אישה הרה להימנע משתיית אלכוהול במהלך כל הריונה.

ממתיקים מלאכותיים
הממתיק סכרין עובר את השליה ומגיע לעובר לכן אינו מומלץ לצריכה בזמן ההריון.
בנוגע לממתיקים המלאכותיים האחרים-  במחקרים שנערכו על בעלי חיים לא נמצא נזק מצריכת ממתיקים מלאכותיים בהריון . לכן הם נחשבים לבטוחים לשימוש ע"י רשויות בריאות עולמיות כל עוד צורכים אותם בכמות מתונה. אך כאמור קיימת גם דעה שבתקופה קריטית ורגישה כל כך כמו הריון, עדיף, ליתר ביטחון, לצמצם למינימום את צריכת הממתיקים המלאכותיים, כיוון שרוב העדויות מגיעות ממחקרים שנערכו רק על בעלי חיים.

בתי בת כמעט שנה. ועדין יונקת ברוך ה', עד מתי כדי להניק ?
איך אפשר לעזור לה לישון כל הלילה ברציפות (היא מתעוררת לפחות פעם אחת בלילה) – אשמח אם תענו לי על שאלותי.
תודה רבה !

iconDoctorRound
שרון פ. זלמנוביץ

כל כך מרגש לשמוע עלייך מניקה את נפלאות השם ומעניקה את ההשתדלות המרשימה שלך בהנקה לפי דרישה בגיל הנושק לשנה. ההמלצה של משרד הבריאות בישראל הוא על הנקה בלעדית עד גיל חצי שנה ולפחות עד גיל ושנה והמשכה לפי רצון התינוק והאם. אגב ,שרה אימנו הניקה עד גיל חמש. מרגש נכון?

לכן תניקי באהבה עד לפחות גיל שנה ותמשיכי כל עוד זה מתאים לך ולנס שלך. חשוב לי לציין  שחלב אם יורד  אומנם בכמותו אך איכותו ,הרכבו הייחודי והעשיר והמנגנון החיסוני בו עולה עם כל חודש הנקה.

לגבי שאלתך השנייה, על מנת לעזור לתינוק בלילה לישון שינה רצופה אנחנו צריכים להסתכל על כך משני היבטים. האחד מהצד התזונתי , התפתחותי, והשני מהצד ההתנהגותי.

אזי מומלץ וחשוב שתינוק יתעורר לפחות פעמיים עד גיל שנה במהלך הלילה (בלילה התינוק מקבל את מרבית ההגנה החיסונית ועזרה בהתמודדות מול מזהמים בו נתקל במהלך היום)

מעל גיל שנה את תתחילי לתת דגש, במהלך אחר הצהריים יש להציע תזונה עשירה ומגוונת , עם הרבה מים בין לבין, על מנת שהנס היקר שלך תגיעה שבעה ללילה ותוכל להתמודד עם צום הלילה בקלות. לדוגמא ארוחת ערב של ירקות שורש בתנור עם  אורז ,  טחינה / אבוקדו על  פרוסת לחם מלא עם חביתה בצד. וכמובן לפי הכמויות שרוצה.

שנית מגיל שנה הצד ההתנהגותי מרמז על כך שאת יכולה ללמד את הנס היקרה שלך להרגע על ידי מגע וחפץ מעבר, כגון מוצץ. כאשר תתעורר מעל גיל שנה , תוכלי לדבר אליה ברוגע ולהציע ראשית מוצץ. כך להרגילה להרגע עם תמיכה אך ללא קשר להנקה.

תהליך זה צריך להעשות באהבה והבנה לקושי שהיא תראה אך בנחישות שלכם ואמונה שזה בסדר וזו הדרך הנכונה. לעיתים שינוי תזונתי עם הרבה נוזלים יעזור לה בתהליך היטב. אז דרך צלחה ושוב כל הכבוד על ההנקה והענקה.

בברכה,

שלום וברכה, בעקבות סאגה לא נעימה של הקאות ושלשולים שחוויינו בקיץ שעבר, אני ובני משפחתי, זאת לאחר שקיימנו 'פיקניק' בחיק הטבע, רציתי לדעת כיצד אפשר להיערך מראש עם המזון (המבושל והחי) לפני שיוצאים אל החום והטבע, כדי למנוע הרעלת מזון או בעיות במערכת העיכול? לתשובתכם אודה מאד.
iconDoctorRound
תשובת הצוות הרפואי
תודה על פנייתך החשובה, אכן, במזג האוויר החם השורר בארצנו, ישנה חשיבות עליונה להתנהלות נכונה כאשר יוצאים לבלות בחוץ ובוודאי החוויה שעברתם ממחישה יותר מכל את הצורך לשמירה נאותה של המזון. יש להשתדל להרבות בפירות וירקות שהם אינם מתקלקלים בקלות. בנוסף יש להיעזר באריזות סגורות כגון מאפים שונים, חטיפים וכו' אלו אינם צריכים תנאים מיוחדים. יש להימנע לחלוטין ממוצרים המכילים טחינה, חומוס, מיונז וכן דגים שונים. דברי חלב אפשר לקחת אבל להשתמש בהם בתחילת היום, הם מחזיקים מעמד עד 4 שעות מחוץ למקרר. מוצרי בשר ועוף גם הם מתקלקלים מהר אך אפשר להכין אותם קפואים והם יפשירו לאט עד זמן הארוחה. כנ"ל כל אוכל מבושל. מצוין לקחת קופסאות שימורים מכל הסוגים וכן סוגים שונים של חמוצים. שתיה: כמובן שיש להרבות בשתייה, 4-5 ליטר מים למבוגר. מאד להקפיד על מקור המים, ברזים נקיים ומתוחזקים היטב. מים ממקור מפוקפק עלולים להיות מקור לתחלואה. יש להקפיד מאד על רחיצת ידיים בסבון לפני הארוחה וכן לאחר יציאה מהשירותים(רמז-תחלואה יכולה להיגרם לא רק מאוכל) בברכה בת שבע אחות מניעת זיהומים

*יש לקבוע תור לפני הגעה למרפאה

ימי פעילות

א'-ה'

שעות פעילות

8:00-18:00

טיפולי פוריות | מרפאת גפן

*יש לקבוע תור לפני הגעה למרפאה

ימי פעילות

ב', ה'

שעות פעילות

8:30-14:00

חיפוש מחלקה או רופא