מוות בעריסה – דרכים למניעה

שאלה

שאלה:

שמעתי לאחרונה על מקרה מצער של מוות בעריסה אצל תינוק בן חצי שנה ונחרדתי מאוד. ברצוני לדעת האם יש כיום דרכים שיכולות למזער את הסכנה ואולי אף למנוע אותה לחלוטין?

iconDoctorRound
מומחי המרכז הרפואי מעיני הישועה
תשובה

מוות בעריסה (בלע"ז SIDS)  הוא גורם המוות העיקרי בתינוקות עד גיל שנה . השיעור הוא  1.2-1.7 תינוקות מכל 1000 תינוקות. יש לציין כי הסיכון גבוה במיוחד ב 6 החודשים הראשונים לחיים
מוות בעריסה נקבע רק לאחר שנשללו  סיבות  אחרות כגון  מחלה, תאונה, זיהום או מחלה מולדת. התופעה קיימת בכל עדה, גזע או מין ללא כל הבחנה. המוות מתרחש בעריסה, במהלך השינה, ללא כל התרעה, בתינוקות בריאים וכיום  עדיין אין כל דרך לנבא מי עלול להיפגע. פגים  ותינוקות שנולדו במשקל נמוך כמו תאומים ושלישיות נמצאים בסיכון מוגבר.

 

<span style="color: #003676;"><strong>מה גורם למוות בעריסה?</strong></span>
לא ידוע מה גורם לתופעה.  קיימות השערות רבות והמחקר בנושא ענף. לאחרונה זיהו חוקרים מאוניברסיטת הארוורד קשר בין התופעה לבין רמה נמוכה של סרוטונין. הסרוטונין הינו רכיב בגזע המוח האחראי על איזור היקיצה. ייתכן כי בעתיד ניתן יהיה לבצע בדיקות דם ולאתר תינוקות בעלי רמות נמוכות של סרוטונין ובכך לזהות קבוצת סיכון אם  כי מלבד סרוטונין קרוב לוודאי שקיימים גורמים נוספים אשר עדיין לא זוהו.

&nbsp;

<span style="color: #003676;"><strong>האם ניתן למנוע מוות בעריסה?</strong></span>
זיהוי גורמי סיכון והגברת מודעות הורים הובילו לירידה בתמותת תינוקות מתסמונת זו בשנים האחרונות.

<hr class="line–light-blue line–thin" />
<p style="text-align: center;"><span style="font-size: 1.875rem; color: #003676;">המלצות להקטנת הסיכון למוות בעריסה:</span></p>
<p style="text-align: center;"><span style="color: #003676;">❉ השכבה על הגב ❉</span></p>
<p style="text-align: center;"><span style="color: #003676;">יש להשכיב את התינוק על הגב בלבד בזמן שינה (ביום ובלילה).</span>
<span style="color: #003676;"> אמנם שינה על הגב עלולה להוביל לאיחור בהתפתחות המוטוריקה הגסה (התהפכות, זחילה וכו) ובנוסף אצל חלק מהילדים תיתכן השטחה של החלק האחורי של הגולגולת אולם תופעות אלה ניתנות למניעה ע"י השכבת הילד על ביטנו בזמן ערנות</span></p>

<hr class="line–blue line–bold" />

<span style="font-size: 1.875rem; color: #910027;"><strong>יש להימנע מעישון בסביבת התינוק!</strong> </span>

<span style="color: #003676;"><strong>הוכח בוודאות קשר בין עישון האם בזמן ההריון ואחריו למוות בעריסה.</strong></span>

בקרב אמהות שעישנו לאחר הלידה, נמצאה עלייה בשכיחות עד פי 2 באמהות שעישנו גם בזמן ההריון – העלייה הייתה עד פי 3 למרכיבים בעשן הסיגריה השפעה שלילית על התפתחות ריאות התינוק והתפתחות המוח. חשיפה לעשן עלולה גם להפריע במנגנון ההתעוררות של התינוק משינה ופיקוח על מצב הערנות שלו. לפיכך, ההמלצה היא לא לעשן בעת ההריון וליד התינוק בשנת החיים הראשונה שלו.

<span style="color: #003676;"><strong>הנקה</strong></span>
מחקרים הראו כי הנקה מפחיתה את הסיכון למוות בעריסה באותה יעילות כמו השכבה על הגב. אחת ההשערות שהועלו לקשר בין הנקה לירידה בתמותה היא קיומם של נוגדנים בחלב האם העוזרים לתינוק להתמודד עם זיהומים בדרכי הנשימה, שכפי הנראה הם כשלעצמם מהווים גורם סיכון לתסמונת הקטלנית.
חלב אם מתעכל מהר יותר מתחליף חלב, ותינוקות יונקים נוטים להתעורר יותר בלילה, דבר המפחית את הסיכון לכך שיחנקו בשנתם או יפסיקו לנשום.

<span style="color: #003676;"><strong>המזרון חייב להיות קשה ושטוח</strong></span>
גורם נוסף העלול לתרום למוות בעריסה הם כלי המיטה. מתברר כי כלי מיטה כמו כריות ושמיכות ומזרנים רכים גורמים לפני התינוק "לשקוע" אל תוכם. התינוק שואף אל קירבו את האוויר הננשף, ובכך נפגעת תחלופת  החמצן עם פחמן דו חמצני.  באדם בוגר מצב זה מוביל לשינוי תנוחה ולשיפור האוורור. אצל תינוקות אין מנגנון זה מפותח דיו ולכן רמת הפחמן הדו חמצני עולה לרמות מסוכנות.
יש להימנע משינה משותפת במיטת ההורים מחשש לכיסוי דרכי הנשימה של התינוק ע"י ההורה הישן עד למצב של חנק.

&nbsp;

<span style="color: #003676;"><strong>הימנעו מחימום יתר</strong></span>
חימום יתר נמצא קשור למוות בעריסה. יש  להשכיב את התינוק על גבו, לא לכסות את ראשו, לא להגזים בכיסוי גופו, ולא לחמם יותר מדי את החדר.  חימום החדר מומלץ לדרגה של 22 מעלות

<span style="color: #003676;"><strong>מוצץ</strong></span>
תנועות המציצה מפחיתות את עומק השינה ומדרבנות את הנשימה.

ההמלצה היא  לעודד מציצת מוצץ רק לאחר ביסוס ההנקה וזאת בכדי למנוע "בלבול" ופגיעה ביניקה.

עוד שאלות בנושא

שלום,

בן שלי נולד לידה מוקדמת אבל נולד בלידה טבעית הוא נולד בשבוע 30 במשקל 1670
לגבי הנקה עדין הגוף שלי לא מפריש את הקמות שהוא צריך ובגלל שהוא בפגיה ואין לא את היכולת למצוץ ולעשות גירוי לחב
מה שאני עושה שאיבה כל 3 שעות וגם סחיטה
מה לגבי תרופה motilium ?

תודה

iconDoctorRound
ד"ר מירה ליבוביץ

כל הכבוד על השאיבות! זה באמת קשה לפעמים להגיע לכמות החלב הדרושה בשאיבות, כאשר התינוק לא יכול לינוק. מוטיליום יכולה לעיתים לעזור.

צריך לוודא שאת בריאה ולא מקבלת תרופות שלא הולכות עם מוטיליום.

אפשר לקחת מוטיליום 3 פעמים ביום, למשך כשבועיים, ואז שבוע 2 כדורים ליום ושבוע כדור אחד ליום.

צריך לקבל מרשם מרופא לתרופה. לעיתים הרופאים בפגיה יוכלו לתת לך מרשם.

בהצלחה,

בס"ד

הרב הופנר שלום,

נולדה לנו בת בלידת חירום בשבוע 25 עקב רעלת הריון חמורה.
התינוקת שוקלת היום, שבוע לאחר הלידה 560 גרם ומצבה יציב.
בהתחלה ניסו לתת לה תחליף חלב אך זה לא התעכל לה.
בהתייעצות עם מנהל המחלקה הובהר לנו שכל טיפה של חלב אם הוא חשוב, יש לנו דרך ארוכה בפגיה ואי אפשר לדעת כמה זמן יהיה לאשתי חלב.
לכן אנו מבקשים למצוא היתר לשמור את החלב שנשאב בשבת ולהביאו לבית החולים במוצאי שבת. (אנחנו גרים במרחק נסיעה של חצי שעה לבית החולים)

תודה,

iconDoctorRound
הרב יוסף הופנר

מצווה גדולה לעשות כל פעולה כדי שהתינוקת תקבל חלב אם, אפילו אם כרוך בשאיבה משבת ליום חול.

יש להתייחס לזה כפיקוח נפש, שהותרה כל התורה מפניה.

בברכת "זה הקטנה גדולה תהיה"

שלום,

נכדתי בת חודש יונקת ויש לה ריפלוקס סמוי , מקשתת את גבה ובוכה מכאב . נטורופטית ליהי מכ יונה המליצה לתת לה טיפת שמן אתרי לימון וגם המליצה להתייעץ עימך.
אשמח אם תאשרי את שמן אתרי לימון להקלה על הריפלוקס או רעיון אחר לתופעה.

מודה לך מאד

iconDoctorRound
שרון פ. זלמנוביץ

כמה נעים לראות את דאגתך לנכדה היקרה, ואשתדל לכוון אותכן.

חשוב לי לציין , שבכל מקרה של חשד לרפלוקס, יש כמובן לפנות לרופא גסטרואנטרולוג ילדים מומחה, עמ לאבחן נכון את התופעה ובכדי לקבל את המענה המדויק והמתאים לכל תינוק באופן אישי.

רפלוקס בתינוקות , המאופיין בריפיון של השריר הסוגר את הכיבה ועקב כך עולה תוכן הכיבה , שכבר נחשף לחומצות הכיבה, בחזרה לכיוון הגרון / לוע. חזרת תוכן הכיבה החומצי עלול ליצור תחושת שרפה כגון צרבת ולגרום לאי נוחות ברורה בתינוקות.

אחד הניסים והנפלאות של חלב אם , הוא שהוא מתעכל במהירות ולכן הרבה פחות תוכן ישאר בכיבה ויעלה ליצור גירוי ושנית ישנם מרכיבים חיסוניים ואנטי דלקתיים מוכרים אשר קיימים רק בחלב אם והם מטפלים ברקמה שנחשפה לחומצות הכיבה. חוקרים רבים מציינים שמומלץ ומצופה מתינוק יונק את חלב אימו שיפלוט ע"מ שהחלב ינקה את מערכת הבליעה והנשימה ועל ידי המרכיב האנטי דלקתי בחלב אם גם יוריד את הבצקת שעלולה להקשות על המעברים הצרים של תינוקות קטנים.

לכן, אם מדובר במקרה רפלוקס שאובחן נכון, ישנה משמעות עצומה להמשך הנקה ומתן חלב אם.

בנוסף, תנוחת הנקה בה ראש התינוקת מוגבה, כמו בתנוחת ישיבה, תעזור מפני חזרת תוכן הכיבה במהלך ההנקה וכמובן הגבהת הקטנטנה לאחר כל ארוחה מאוד מומלצת. בעיקר מנשא עומד. לשם כך אני ממליצה שהאם המניקה והמעניקה תפגש עם יועצת הנקה לגבי תנוחות אשר יקלו על התופעה.

לגבי הטיפול התרופתי שהנוטרופתית המליצה, לצערי אינני מוסמכת לענות על שאלה זו בעיקר לאור העובדה שאינני ראיתי את התינוקת ואת ההנקה.

לגבי כל מידע על מתן תרופה פרמקולוגית או נוטרותית יש לפנות רק למרכז מידע תרופי באסף הרופא 08-9779309 לשם קבלת מענה נכון ,עדכני ,מקצועי ומותאם ספציפית לזוג היונק מניק.

בברכת חורף בריא, שרון אחות ויועצת הנקה

מוות בעריסה - דרכים למניעה

*יש לקבוע תור לפני הגעה למרפאה

ימי פעילות

א'-ה'

שעות פעילות

8:00-18:00

מוות בעריסה - דרכים למניעה

*יש לקבוע תור לפני הגעה למרפאה

ימי פעילות

ב', ה'

שעות פעילות

8:30-14:00

חיפוש מחלקה או רופא